Τμήμα Γόνατος

Τμήματα

Το τμήμα γόνατος στο φυσικοθεραπευτήριο ΒΙΟΑΝΑΤΑΞΗ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και δραστήρια τμήματα που συνεχώς εξελίσσονται, μια και η ανάγκη για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο γόνατο είναι μεγάλη στο γενικό πληθυσμό. Το γόνατο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εμφάνιση παθήσεων από όλες τις αρθρώσεις, που μπορεί να προέρχονται είτε από τραυματισμούς συχνότερα σε νεότερα άτομα, είτε από χρόνιες εκφυλίσεις σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω συνεχούς χρήσεως και πολλαπλού εύρους κινήσεων αυτού. Το γόνατο είναι σχεδιασμένο να εξυπηρετεί πολλές απο τις καθημερινές μας λειτουργίες όπως τη βάδιση, τη στάση, το ανέβασμα/κατέβασμα σκάλας, την ορθοστάτιση μετά από κάθισμα, το τρέξιμο και λοιπές αθλητικές δραστηριότητες, γι ΄ αυτό και οι καταπονήσεις που δέχεται είναι μεγάλες. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του γόνατος είναι καίριας σημασίας όχι μόνο για τον περιορισμό των συμπτωμάτων του πόνου ή της δυσκαμψίας, αλλά γενικότερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Τα ερωτήματα που συχνά καλούμαστε να απαντήσουμε στους ασθενείς με προβλήματα γόνατος είναι: «θα βρω λύση στο πρόβλημα μου με τις φυσικοθεραπείες;», «θα χρειαστώ χειρουργείο;», «θα περάσει ο πόνος και η δυσκολία στην κίνηση», «θα μπορέσω να παίξω ποδόσφαιρο ξανά;», «θα περπατήσω χωρίς φόβο ή αστάθεια», «θα βαδίσω ξανά χωρίς πόνο;» κ.ο.κ . Στη ΒΙΟΑΝΑΤΑΞΗ μπορούμε με τη σωστή και λεπτομερή αξιολόγηση του γόνατος σας να εστιάσουμε στα κύρια προβλήματα που σας απασχολούν μέσω της άριστης γνώσης μας, της λειτουργίας και ανατομίας της άρθρωσης και να δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα που σας απασχολούν.

Τα ερωτήματα που συχνά καλούμαστε να απαντήσουμε στους ασθενείς με προβλήματα γόνατος είναι: «θα βρω λύση στο πρόβλημα μου με τις φυσικοθεραπείες;», «θα χρειαστώ χειρουργείο;», «θα περάσει ο πόνος και η δυσκολία στην κίνηση», «θα μπορέσω να παίξω ποδόσφαιρο ξανά;», «θα 

Η φυσική εξέταση του γόνατος μαζί με τη λήψη πλήρους ιστορικού του ασθενούς είναι το μεγάλο όπλο μας στο να προγνώσουμε την πορεία της αποκατάστασης του προβλήματος, βασισμένη πάντα στις επιθυμίες και προσδοκίες του ασθενούς πάνω στο πρόβλημα του, και να σχεδιάσουμε ένα πλάνο αποκατάστασης εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Οι παθήσεις του γόνατος που με ευθύνη και αποτελεσματικότητα αναλαμβάνουμε στο φυσικοθεραπεύτηριο μας, αναφέρονται τόσο σε χειρουργικά, συνδεσμοπλαστική Π.Χ.Σ και Ο.Π.Σ γόνατος, καθαρισμός ή συρραφή έσω-έξω μηνίσκου, μετά από κατάγματα γόνατος, μετά από εξαρθρήματα επιγονατίδας, μετά από αντικατάσταση της άρθρωσης (αρθροπλαστική γόνατος), όσο και σε μη χειρουργικά περιστατικά όπως, χονδροπάθεια γόνατος και επιγονατίδας, ρήξεις μηνίσκων, οστεοαθρίτιαδας σε πρώιμο στάδιο, κακώσεις πλαγίων συνδέσμων, τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα κοκ.

Στα χειρουργικά περιστατικά παρέχουμε φυσικοθεραπευτική φροντίδα από την πρώτη μέρα μετά την έξοδο σας από το νοσοκομείο υποστηρίζοντας την κίνηση του γόνατος με μηχανήματα παθητικής κινητοποίησης (CPM) για την ακίνδυνη πρώιμη κινητοποίηση της άρθρωσης αποφεύγοντας τη δυσκαμψία.

Στη ΒΙΟΑΝΑΤΑΞΗ έχουμε τα μέσα να αξιολογήσουμε και να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα που σας απασχολούν όσον αφορά το γόνατο και περιορίζουν τις δραστηριότητες σας καθημερινά.

Σύμμαχός μας στη διάγνωση πλήρους ή μερικής ρήξης του Π.Χ.Σ είναι το αρθρόμετρο ΚΤ1000 που εκτιμά την προσθιοπίσθια μετατόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηρό. Είναι μια μέτρηση που μπορείτε να πραγματοποιήσετε γρήγορα και ανώδυνα στα πλαίσια της αξιολόγηγσης του γόνατάς σας και μας δίνει πληροφορίες για την σταθερότητα του γόνατος.

Η ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο, αλλά και ολόκληρης της κινητικής αλυσίδας του κάτω άκρου είναι ένας πρωταρχικός παράγοντας που με μεθοδικότητα και αξιοπιστία αποκαθιστούμε σε όλα τα περιστατικά γόνατος που απευθύνονται σε εμάς. Τα μηχανήματα εκγύμνασης HUR μας βοηθούν στη σωστή και ασφαλή ενδυνάμωση και ποιοτική αύξηση των μυών. Με το ισοκινητκό δυναμόμετρο CYBEX 6000 που θα βρείτε στο χώρο μας έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε μυικές ομάδες συγκρίνοντάς τες με το υγιές μέλος, αλλά και να ενδυναμώσουμε ατροφίες μυών φέρνοντας μυική ισορροπία στην άρθρωση του γόνατος.

Η πρωτοποριακή μέθοδος Hilterapia παρέχει στους ασθενείς μας με προβλήματα πόνου, φλεγμονής ή βλάβες χόνδρου στα γόνατα, γρήγορες, απλές και μη επεμβατικές λύσεις. Η ηλεκτροθεραπεία, ο υπέρηχος και η διαθερμία μας βοηθούν να πετύχουμε αναλγησία και επούλωση των ιστών γύρω από το γόνατο.

Οι εξειδικευμένες τεχνικές τόσο της λεμφικής παροχεύτευσης όσο και οι τεχνικές περίδεσης kinesio taping, μας δίνουν πλεονέκτημα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων οιδήματος και πόνου που συχνά αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με προβλήματα γόνατος. Η γνώση ειδικών τεχνικών κινητοποίησης των αρθρώσεων από τους θεραπευτές μας (manual therapy-Maitland, Kalteborn) μας δίνει τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε πλήρως την κινητικότητα της άρθρωσης του γόνατος προσφέροντας σας λειτουργική ανεξαρτησία. Μεγάλη βαρύτητα δίδεται στην αποκατάσταση της ισορροπίας και ανάπτυξης της ιδιοδεκτικότητας του γόνατος με προγράμματα σχεδιασμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε ασθενούς μας.

Στη ΒΙΟΑΝΑΤΑΞΗ έχουμε τα μέσα και την κατάρτιση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα γόνατος, με άξονά μας πάντα τις ανάγκες και προσδοκίες των ατόμων που απευθύνονται σε εμάς.

Scroll to Top