Μέθοδος Mckenzie

Μέθοδος Mckenzie

Ο φυσικοθεραπευτής Robert Mckenzie  ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη μέθοδο για την μηχανική διάγνωση και θεραπεία παθήσεων τόσο σε σπονδυλικές όσο και σε περιφερικές αρθρώσεις.

 

Βασίζεται στη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και μιας σειράς κινητικών διαδικασιών, που μπορεί ο πόνος να αλλάζει ως προς την ένταση και την εντόπισή του οδηγώντας στην ομοδοποίηση των προβλημάτων από μηχανικά αίτια σε 3 βασικά σύνδρομα:

  1. Σύνδρομο στάσεως,
  2. Σύνδρομο διαταραχής,
  3. Σύνδρομο δυσλειτουργίας.

Στην πορεία ανάλογα με το σύνδρομο που κατατάσσεται ο ασθενής, εφαρμόζονται αντίστοιχες κινήσεις (π.χ εκτάσεις, κάμψεις, στροφές, παρατεταμένη έκταση κ.α), που επηρεάζουν τη μηχανική της περιοχής των προβλημάτων και οδηγούν στην αποκατάσταση.

Το βασικό συστατικό αυτής της μεθόδου είναι η ενεργή συμμετοχή του ασθενούς στη θεραπεία, ο οποίος γίνεται “πρωταγωνιστής”  και κινεί τα νήματα της πορείας του προβλήματός του, με την καθοδήγηση και την εκπαίδευση από τον ειδικευμένο φυσικοθεραπευτή. Ο ασθενής διδάσκεται να ελέγχει μόνος του τα συμπτώματά του και να αποφεύγει την υποτροπή του πόνου του.

Η μέθοδος Mckenzie ακολουθεί την προοδευτική εφαρμογή δυνάμεων  ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή, δηλαδή κινήσεις που μπορεί να κάνει μόνος του, κινήσεις με εφαρμογή υπερπίεσης από μόνος του, με υπερπίεση με ζώνη ή τα χέρια του θεραπευτή, τεχνικές από το θεραπευτή σε διάφορες θέσεις του ασθενούς που αλλάζουν τα συμπτώματά του.

Η τεχνική Mckenzie έχει μεγάλη επιτυχία στην εφαρμογή της σε καταστάσεις κηλών των μεσοσπονδυλίων δίσκων στη σπονδυλική στήλη και κυρίως στην οσφύ και τον αυχένα. Έχει βρεθεί από έρευνες ότι στις περιπτώσεις κηλών που είναι ανατάξιμες δηλαδή που δεν έχει αποδιοργανωθεί πλήρως ο ινώδης δακτύλιος και λειτουργεί ο υδροστατικός μηχανισμός του δίσκου, μπορούμε να δούμε μικρή απορρόφηση του πυρήνα πρός τα μέσα στο δίσκο μετά απο τη συστηματική εφαρμογή των ασκήσεων Mckenzie. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επέμβουμε δραστικά στη μείωση των συμπτωμάτων (πόνο, μούδιασμα) ακολουθώντας ένα απλό πρόγραμμα ασκήσεων χωρίς φαρμακευτική αγωγή και επεμβάσεις εφόσον μιλάμε για ανατάξιμες βλάβες.

'Εκταση κορμού
‘Εκταση κορμού

Η μέθοδος Mckenzie  χρησιμοποιεί κυρίως την κίνηση της έκτασης   στη θεραπεία των κηλών. Η λογική της στηρίζεται στο γεγονός ότι ο σύγχρονος άνθρωπος στο μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου του βρίσκεται σε καμπτική θέση (καθιστική εργάσια, σκύψιμο στην εργασία, όχι περπάτημα με χρήση αυτοκινήτου κ.α.), οπότε με τις κινήσεις της έκτασης προσπαθούμε να σπάσουμε το καμπτικό αυτό πρότυπο και να φέρουμε σε ισορροπία το ισοζύγιο κάμψης-έκτασης του κορμού στη διάρκεια της ημέρας.

Η μέθοδος Mckenzie παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία σε κάθε ασθενή που εξετάζεται βάση αυτής, δίνοντας έμφαση στη διδασκαλία και εκπαίδευση του ασθενούς να διαχειρίζεται και να προλαμβάνει τα συμπτώματά του.

Scroll to Top