Μεταταρσαλγία-Πόνος Στη Βάση Των Δακτύλων

Μεταταρσαλγία-Πόνος Στη Βάση Των Δακτύλων

Ο άκρος πόδας υποδιαιρείται σε τρία τμήματα. Τον ταρσό (που αποτελείται από 7 οστά), τα μετατάρσια(που είναι 5 οστά προέκτασης, ένα για κάθε δάχτυλο) και τις φάλαγγες( 5 δάχτυλα).

Μεταταρσαλγία

Μεταταρσαλγία

Τι είναι μεταταρσαλγία;

Μεταταρσαλγία ονομάζεται ο πόνος που εντοπίζεται στο πρόσθιο μέρος του πέλματος, στην περιοχή των μεταταρσίων. Είναι ένας γενικευμένος όρος που σχετίζεται με την αυξημένη πίεση στην συγκεκριμένη περιοχή. Αφορά την κάκωση και φλεγμονή των αρθρώσεων, των μαλακών μορίων ή του αρθρικού θύλακα.

Τι συμπτώματα έχει;

Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς, αιχμηρός ή καυστικός. Η περιγραφή συνήθως του ασθενή είναι ¨ σα να υπάρχει ένα βότσαλο μέσα στο παπούτσι¨. Βελτιώνεται με την ανάπαυση και χειροτερεύει στο περπάτημα, στην ορθοστασία και κυρίως στο τρέξιμο. Συνήθως ο πόνος ξεκινά σιγά και αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Οι αιτίες μπορεί να είναι η συνύπαρξη δύο ή περισσότερων επιβαρυντικών παραγόντων όπως: 

  • Μεγάλη καμάρα(κοιλοποδία)
  • Λάθος υποδήματα( πολύ στενά, με μεγάλο τακούνι, φθαρμένα)
  • Αυξημένη δραστηριότητα ή έντονη άσκηση-προπόνηση.
  • Υπερβολικό βάρος
  • Κατάγματα φόρτισης
  • Νεύρωμα Morton 
  • Μυϊκή ανισορροπία λόγω γαμψοδακτυλίας, βλαισού δακτύλου, πτώση μεταταρσίου ή σφυροδακτυλίας.

Μεταταρσαλγία

Πως γίνεται η διάγνωση;

Μία ακτινογραφία θα μας αποκλίνει κάταγμα ή άλλα προβλήματα της περιοχής (πχ άκανθα πτέρνας). Κλινική εξέταση και ο τρόπος ζωής του πάσχοντα θα μας επαληθεύσουν  την πτώση μεταταρσίου.

Ποια η θεραπεία;

Συντηρητικά με φυσικοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή από γιατρό είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος θεραπείας. Σε σπάνιες περιπτώσεις που δεν υπάρχει ανακούφιση συντηρητικά και η μεταταρσαλγία  συνυπάρχει με άλλες παθήσεις (βλαισό δάκτυλο, γαμψοδακτυλία, νεύρωμα Μorton) καταφεύγουμε σε χειρουργείο.

Φυσικοθεραπεία 

Στην οξεία φάση που υπάρχει έντονος πόνος και φλεγμονή στην περιοχή, το Laser Hilterapia ανακουφίζει άμεσα τον πόνο και επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης της φλεγμονής. Ήπια κινητοποίηση των οστών του ταρσού και των μεταταρσίων με τεχνικές manual therapy και ήπια μάλαξη των μαλακών μορίων της περιοχής,  παροχετεύουν τυχόν οίδημα και βοηθούν στην κινητικότητα της περιοχής. Ξεκούραση και αποχή από δραστηριότητες   για δυο εβδομάδες θα δώσουν το χρόνο που χρειάζεται η φλεγμονή για να ξεπεράσει την οξεία φάση και να φύγουν τα έντονα συμπτώματα.

Στην υποξεία φάση που έχουν υποχωρήσει τα έντονα συμπτώματα, προστίθενται στο πρόγραμμα αποκατάστασης ήπιες διατάσεις των τενόντων των δακτύλων και ξεκινάμε ισορροπημένη ενδυνάμωση όλων των μυών του πέλματος.

Στο τελευταίο στάδιο, ο ασθενής επανεκπαιδεύει την περιοχή με ασκήσεις προσομοίωσης των  παλιών του συνηθειών και επανέρχεται σταδιακά σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες .

Στον ρόλο του φυσικοθεραπευτή είναι να εξηγήσει εκτενώς στον ασθενή τι πρόβλημα έχει, τις αιτίες που το προκάλεσαν και να τον συμβουλεύσει  τι να αποφεύγει ώστε να μην προκληθεί το ίδιο πρόβλημα ξανά. To πελματογράφημα θα δείξει τον καταμερισμό των φορτίσεων στο πέλμα και η χρήση ορθωτικών πελμάτων θα υποστηρίξει τα οστά του ταρσού αποφορτίζοντας τα μετατάρσια και ελευθερώνοντας κινητικά τις υπόλοιπες αρθρώσεις του άκρου ποδός.

Βιβλιογραφία
  • Barouk P., Foot Ankle Clin. 2014 Sep;19(3):407-24. doi: 10.1016/j.fcl.2014.06.005. Epub 2014 Jul 17. Review., Recurrent metatarsalgia.
  • D Lechevalier, B Fournier, T Leleu… – Revue du rhumatisme …, 1995 – europepmc.org, Stress fractures of the heads of the metatarsals. A new cause of metatarsal pain.
  • R Raymakers, W Waugh – Journal of Bone & Joint Surgery, …, 1971 – bjj.boneandjoint.org.uk, The treatment of metatarsalgia with hallux valgus
  • AH Freiberg – Transactions of the Southern Surgical and …, 1914 – The Association, INFRACTION OF THE SECOND METATARSAL BONE—A TYPICAL INJURY.
  • R Cailliet – 1968 – FA Davis Company, Foot and ankle pain
  • J JAMES – 1971 – boneandjoint.org.uk, The mechanism of tarso-metatarsal joint injuries
  • KP Sherman – British journal of sports medicine, 1999 – bjsm.bmj.com, The foot in sport.
Scroll to Top