Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain

Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain

Παθολογία

Πρόκειται για φλεγμονή της θήκης η οποία περιβάλλει τους 2 τένοντες, που ελέγχουν την κίνηση  στη βάση του αντίχειρα (εικ1).
Οι δύο αυτοί τένοντες (Βραχύς εκτείνων τον αντίχειρα και μακρός απαγωγός του  αντίχειρα), είναι προστατευμένοι σε ένα κοινό “κανάλι” το οποίο τους επιτρέπει να ελέγχουν τη κίνηση του αντίχειρα μακριά από τα άλλα δάχτυλα, σε οποιαδήποτε θέση του καρπού.

ΕΙΚ 1

Αιτιολογία

Η υπέρχρηση είναι η πιο συχνή  αιτία, γι’ αυτό πιο συχνά προσβάλλονται  οι νέες μητέρες, οι εργαζόμενοι σε καφετέριες, και γενικά όποια ειδικότητα απαιτεί επαναλαμβανόμενη κίνηση του αντίχειρα μακριά από το χέρι. Συχνά προβλήματα από τον αυχένα, μπορούν να επιβαρύνουν αυτό το σύνδρομο.

Συμπτώματα/Κλινική εικόνα

Οι ασθενείς νιώθουν πόνο και ευαισθησία στη βάση του αντίχειρα, ο οποίος αναπαράγεται  κυρίως όταν προσπαθούν να πλησιάσουν  τον αντίχειρα, προς τη παλάμη. Τις περισσότερες φορές ο πόνος συνοδεύεται και από τριγμό στη βάση του αντίχειρα που είναι χαρακτηριστική ένδειξη φλεγμονής..

Κλινικά

Υπάρχει τοπικό  ψηλαφητό οίδημα και πόνος. Η δοκιμασία για την επιβεβαίωση αυτού του συνδρόμου, αποτελεί το κλείσιμο του αντίχειρα μέσα στη παλάμη από τα υπόλοιπα δάχτυλα και η παθητική κίνηση του καρπού προς το μικρό δάχτυλο(εικ2).

ΕΙΚ 2

Θεραπεία

Η θεραπεία όπως σε όλα τα σύνδρομα υπέρχρησης, είναι η μείωση όλων των δραστηριοτήτων που προκαλούν το πόνο έτσι ώστε να δώσουμε χρόνο στη φλεγμονή να υποχωρήσει. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν η ακινητοποίηση με αυτοκόλλητο επίδεσμο (kinesiotaping).

Το laser Hilterapia (εικ3), έχει μια ξεχωριστή θέση στην αποκατάσταση αυτής της τενοντοελυτρίτιδας, διότι προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και γρήγορη αποκατάσταση της πάθησης, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους και επουλωτικής δράσης του.

ΕΙΚ 3

Η μάλαξη στο σημείο της φλεγμονής εγκάρσια στον τένοντα, παροχετεύει το οίδημα και βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της πάσχουσας περιοχής. Η εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων, ανακουφίζει από τον πόνο και εφαρμόζεται αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας.

Όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα, μπορεί να ξεκινήσει η ενδυνάμωση των μυών του αντίχειρα και γενικότερα όλου του άκρου, έτσι ώστε να επιτευχθεί καλύτερη σταθεροποίηση. Οι διατάσεις είναι εξίσου σημαντικές για την καλύτερη λειτουργία του χεριού. Επίσης ουσιώδης είναι και η εκπαίδευση του ασθενούς, έτσι ώστε να χρησιμοποιεί το χέρι του με πιο σωστό εργονομικά τρόπο στις καθημερινές δραστηριότητες, με σκοπό την ελάχιστη επιβάρυνση των τενόντων.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με τη συντηρητική θεραπεία, άλλες επιλογές αποτελούν η έγχυση κορτικοστεροειδών στο έλυτρο, καθώς και η χειρουργική απελευθέρωση των τενόντων.

Πρόληψη

Η πρόληψη επιτυγχάνεται με τη ενδυνάμωση όλων των μυών του πήχη, αλλά και ολόκληρου του άνω άκρου έτσι ώστε να υπάρχει συντονισμός στη σύσπαση των μυών και ταυτόχρονη αποφόρτιση των τενόντων. Επίσης, η ενημέρωση για την ορθή εργονομική θέση και χρήση του αντίχειρα στις καθημερινές λειτουργικές δραστηριότητες  είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η φλεγμονή ή ο επανατραυματισμός των τενόντων.

Βιβλιογραφία

Edwards EG: deQuervain’s stenosing tendo-vaginitis at the ra­ dial styloid process. South Surg 16:1081, 1950.
Jackson WT, et al: Anatomical variations in the first extensor compartment of the wrist. J Bone Joint Surg 68A:923, 1986. Minamikawa Y, 

Peimer CA, Cox WL, Sherwin FS: deQuervai­ n’s syndrome: surgical and anatomical studies of the fibroosseous canal. Orthopaedics 14:545, 1991.

Strickland JW, Idler RS, Creighton JC: Hand clinic de Quervain’s stenosing tenovitis. Indiana Med 83(5):340, 1990.

Totten PA: Therapist’s management of deQuervain’s disease. In Hunter JM (ed): Rehabilitation of the Hand, Surgery and Ther­ apy. St. Louis, Mosby, 1990.

Scroll to Top