Ηλεκτρομυογραφική Βιολογική Επανατροφοδότηση (Biofeedback)

Εξοπλισμος

Η διαδικασία της βιολογικής επανατροφοδότησης, όπως είναι στα Ελληνικα το Biofeedback, είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης του ασθενούς, ώστε να μπορεί ενσυνείδητα να ελέγχει διάφορες σωματικές λειτουργίες που χωρίς το Biofeedback δεν είναι ικανός να ελέγξει.

Για παράδειγμα ένας ασθενής με ακράτεια ούρων λόγω χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους, είναι δυνατό να σταματήσει να έχει αυτή την ακράτεια, αν με κάποιο τρόπο μπορέσει να ελέγξει τους μύες της λεκάνης που είναι υπεύθυνοι.

Σε αυτή την περίπτωση τοποθετούμε ένα ηλεκτρόδιο στην περιοχή του πυελικού εδάφους και το συνδέουμε με τη συσκευή του Biofeedback, έτσι όταν ο ασθενής κάνει προσπάθεια να συσπάσει τους συγκεκριμένους μύες, αν το καταφέρει η συσκευή παράγει έναν ήχο και το δείχνει στην οθόνη πόσο δυνατή ήταν η σύσπαση. Με αυτό το οπτικοακουστικό ερέθισμα ο εγκέφαλος σιγά-σιγά κατανοεί τον τρόπο με τον οποίο θα κάνει όλο και πιο δυνατή σύσπαση και έτσι ο ασθενής αποκτά τον έλεγχο της περιοχής και θεραπεύει το πρόβλημά του. Με την ίδια διαδικασία μπορούμε να κάνουμε και το αντίθετο, δηλαδή να χαλαρώσουμε κάποιους μύες που βρίσκονται σε συνεχή σύσπαση π.χ (νευρολογικές παθήσεις με σπαστικότητα), έτσι ώστε να ανακουφιστεί ο ασθενής από επίμονο πόνο και κούραση.

Ο τρόπος που γίνεται το Biofeedback είναι ο εξής: τοποθετούμε επιδερμικά ηλεκτρόδια σε συγκεκριμένα σημεία, ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς και τα συνδέουμε στην συσκευή βιολογικής επανατροφοδότησης. Τα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται από το σώμα του ασθενούς καταγράφονται και προβάλλονται στην οθόνη της συσκευής, ο ασθενής τα βλέπει και συγχρόνως ακούει ήχο. Με τον τρόπο αυτό εκπαιδεύεται ώστε να μπορεί με τις συσπάσεις που κάνει, να τροποποιεί αυτά τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα, ώστε να επαναφέρει τους συγκεκριμένους μύες σε φυσιολογική κατάσταση.

Οι περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε το Biofeedback είναι:

  • Χαλάρωση υπερτονικών μυών
  • Μυϊκή ενεργοποιήση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις
  • Ακράτεια ούρων
  • Σε αθλητές για βελτίωση του γνωστικού αυτοελέγχου για αύξηση των επιδόσεων
  • Πάρεση νεύρων
  • Εκπαίδευση σταθεροποίησης μυών σπονδυλικής στήλης
  • Σε ημιπληγικούς ασθενείς
Scroll to Top