Επισκεφθείτε μας
Κηφισίας 296 & Ναυαρίνου 40
Καλέστε μας
210-6824356
Ωράριο λειτουργίας
Δευτ. - Παρ.: 09:00 - 21:00
τενοντίτιδα υπερακανθίου

Τενοντίτιδα Υπερακανθίου “Σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου”

Τι είναι;

Με τον όρο “σύνδρομο πρόσκρουσης” περιγράφουμε μια κλινική κατάσταση κατά την οποία, το τενόντιο “πέταλο” των στροφέων μυών (υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο ελάσσον στρογγύλος, και ο υποπλάτιος μυς) συμπιέζεται παθολογικά, από τις πρόσθιες δομές του κορακοακρωμιακού τόξου (Εικ.1), δηλαδή μεταξύ του ακρωμίου, του κορακοακρωμιακού συνδέσμου και της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.

εικ.1

Το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης αυτής είναι ο ερεθισμός των στροφέων μυών του ώμου, γεγονός που καταστέλλει την λειτουργία τους όσον αφορά τον έλεγχο της κεφαλής του βραχιονίου, σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση των χεριών πάνω από το ύψος του κεφαλιού (Εικ.2)  π.χ ρίψεις και κολύμβηση,  γεγονός το οποίο διαιωνίζει την διαδικασία της πρόσκρουσης. Η αύξηση της πίεσης ή τενοντίτιδα στο τενόντιο πέταλο των στροφέων και κυρίως στον τένοντα του υπερακανθίου μυός (τενοντίτιδα υπερακανθίου), μπορεί να οδηγήσει στην χρόνια τριβή και τελικά στην ρήξη των τενόντων των στροφέων μυών.

εικ.2

 

Αιτίες

Το σύνδρομο πρόσκρουσης μπορεί να έχει ποικιλία από  άμεσες ή έμμεσες αιτιολογίες. Οι κύριες αιτίες είναι (video 1):

 1. Ένταση (τενοντίτιδα) στον τένοντα του πετάλου των στροφέων και κυρίως του υπερακανθίου μυός.
 2. Μερική ή ολική ρήξη του τένοντα του πετάλου των στροφέων μυών.
 3. Ασβεστοποιός τενοντίτιδα του υπερακανθίου.
 4. Τενοντοπάθεια του τένοντα του πετάλου των στροφέων από χρόνια υπέρχηση.
 5. Αστάθεια της άρθρωσης του ώμου.
 6. Ρήξη του επιχείλιου χόνδρου της ωμογλήνης της ωμοπλάτης που αρθρώνεται με τον βραχίονα.
 7. Μη φυσιολογική μυική συνεργασία στον ώμο.
 8. Διαφορετική μορφολογία ακρωμίου (τύπου III) και συνοδό αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.

Video.1

Κάποιοι τύποι πρόσκρουσης, όπως λόγο αστάθειας του ώμου και τενοντίτιδας του υπερακανθίου, συναντώνται πιο συχνά σε νεότερα άτομα, που κάνουν αθλήματα που περιλαμβάνουν κινήσεις των χεριών πάνω από το ύψος του κεφαλιού π.χ κολύμβηση, βόλει, τένις κ.α, ενώ η πρόσκρουση όπως λόγο μη φυσιολογικής συνεργασίας των μυών συναντάται πιο συχνά σε ηλικίες άνω των 40 π.χ κάποιες γυναίκες περιγράφουν οξύ πόνο στον ώμο, ενώ τοποθετούσαν ένα βαρύ σκεύος ψηλά στο ράφι.

Κλινική εικόνα/ φυσική εξέταση

Οι ασθενείς με “σύνδρομο πρόσκρουσης” συχνά παραπονιούνται για:

 • Πόνο του ώμου και πόνο που μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα.
 • Αδυναμία ή δυσκολία στις δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση των χεριών πάνω από το κεφάλι.
 • Νυχτερινό πόνο, ξυπνάνε από τον πόνο ή δεν μπορούν να βρουν θέση ανακούφισης στον ύπνο.
 • Πιθανόν εμφανίζουν παραισθησία στον άνω βραχίονα, περιγράφουν αίσθημα “νέκρωσης” του βραχίονα (Εικ.3).

εικ.3

 

Στην φυσική εξέταση οι ασθενείς με σύνδρομο πρόσκρουσης εμφανίζουν κυρίως απώλεια κίνησης του ώμου (ποσοτική και ποιοτική) και πόνο σε συγκεκριμένα σημεία της τροχιάς κίνησης (επώδυνο τόξο) (Εικ.4).

εικ.4

Είναι πολύ σημαντικό για την σωστή διάγνωση εδώ να αποκλειστούν άλλα αίτια που μπορεί να δίνουν τα ίδια συμπτώματα, όπως παθολογικές καταστάσεις τις αυχενικής μοίρας. Στον διαδραστικό χάρτη του site μας μπορείτε να δείτε ποίο σπονδυλικό επίπεδο μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση συμπτωμάτων στην περιοχή του ώμου, βραχίονα και αγκώνα ενώ εσείς μπορεί να πιστεύατε ότι έχετε πρόβλημα τοπικά σε κάποια από τις περιοχές αυτές.

Θεραπεία

Το “μαγικό κλειδί” για την πετυχημένη θεραπεία του συνδρόμου πρόσκρουσης είναι ο καθορισμός της πραγματικής αιτίας των συμπτωμάτων της πρόσκρουσης. Ο παράγοντας αυτός γίνεται ακόμα πιο ουσιαστικός, όταν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία και υπάρξει ένδειξη για χειρουργική επέμβαση, επειδή οι χειρουργικές διαδικασίες διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με την αιτία της πρόσκρουσης π.χ ακρωμιοπλαστική σε ακρώμιο τύπου III.

Η ένδειξη για να χειρουργηθεί κανείς είναι η στασιμότητα στην ανάρρωση, σε επίπεδο που περιορίζει λειτουργικά τον ασθενή ή η ένταση των συμπτωμάτων που δεν υποχωρούν.

Η συντηρητική θεραπεία είναι πολύ δημοφιλής και επιτυχής, η οποία αποτελείται από ένα συνδυασμό θεραπευτικών μεθόδων που περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή και κυρίως ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης.

Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται έκγυση κορτικοστεροειδών στην υπακρωμιακή περιοχή, για τον έλεγχο των επώδυνων συμπτωμάτων στην οξεία φάση του συνδρόμου.

Οξεία φάση (μέγιστη προστασία)

Η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση του “συνδρόμου πρόσκρουσης”, όποιας αιτιολογίας, στο αρχικό στάδιο της οξείας φλεγμονής είναι κοινή δηλαδή στόχος είναι η ανακούφιση από τον πόνο, ο περιορισμός της φλεγμονής και η ανάκτηση της κίνησης του ώμου, είτε έχουν αντιμετωπιστεί χειρουργικά είτε όχι.

Σε αυτή την φάση προτείνεται η αποφυγή της επώδυνης κίνησης π.χ ρίψεις και ενθαρρύνεται η τροποποίηση της κίνησης του ώμου ώστε, να μην έχουμε επανατραυματισμό της περιοχής και να αποφύγουμε την δυσκαμψία και ατροφία των δομών γύρω από την άρθρωση.

Εξέχουσα θέση στην εξάλειψη του πόνου και της φλεγμονής έχει η χρήση του Laser Hilterapia, όπου ο ασθενής από την πρώτη κιόλας θεραπεία έχει ανακούφιση των συμπτωμάτων του πάνω από το 50% (Εικ.5).

εικ.5

Ο κρουστικός υπέρηχος μπορεί να εξασφαλίσει θεαματικά αποτελέσματα όχι μόνο στην μείωση του πόνου αλλά και στην επούλωση της περιοχής, με ιδιαίτερη δράση στις περιπτώσεις που η αιτία της πρόσκρουσης είναι η τενοντίτιδα και συγκεκριμένα η ασβεστοποιός τενοντίτιδα των στροφέων (video 2).

Video.2

Η παθητική κίνηση του ώμου μέσω των συσκευών CPM, μας δίνει σημαντικό όφελος στο κομμάτι της διατήρησης και ανάκτησης της κίνησης χωρίς πόνο και φόρτιση των δομών που έχουν υποστεί βλάβη.

Άλλες μέθοδοι όπως κρυοθεραπεία, TENS και υπέρηχος είναι αποτελεσματικές στον περιορισμό του άλγους.

Η τοποθέτηση Kinesiotape, με διαφόρους τρόπους, μπορεί να παρέχει όχι μόνο μείωση φλεγμονής στο σημείο της πρόσκρουσης αλλά και υποβοήθηση των μυών που εμφανίζουν αδυναμία, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη σταθερότητα στον ώμο (Eικ.6).

 εικ.6

 

Η κινητοποίηση (manual therapy) των αρθρώσεων του ώμου ήπιου βαθμού (1ου και 2ου), με μικρό αριθμό επαναλήψεων και χαμηλή ταχύτητα, είναι ικανή να δώσει όχι μόνο ανακούφιση από τον πόνο αλλά και να διατηρήσει, όσο το δυνατόν, το εύρος κίνησης των αρθρώσεων της ωμικής ζώνης.

Στο στάδιο αυτό μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ασκήσεις εύρους κίνησης όπως εκκρεμοειδείς κινήσεις, τροχαλία, ράβδο κ.α, αλλά και ασκήσεις ενδυνάμωσης χωρίς πόνο όπως ισομετρικές και υπομέγιστες συσπάσεις των μυών.

Υποξεία φάση (κινητική φάση και φάση ενδυνάμωσης)

Σε αυτή την φάση στόχος μας, είναι να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τον πόνο αλλά η κύρια φροντίδα μας είναι η αύξηση του εύρους κίνησης του ώμου, ο περιορισμός του επώδυνου τόξου κίνησης, η βελτίωση της μυικής ενέργειας και η επανάκτηση της ομαλότητας στην  κίνηση των αρθρώσεων του ώμου.

Για εύρος κίνησης κάνουμε χρήση τροχαλίας (προς κάμψη- απαγωγή όχι πόνο), ράβδου (προς κάμψη, απαγωγή, έσω- έξω στροφή) καθώς και πρόσθιες και οπίσθιες διατάσεις του αρθρικού θύλακα.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης στον ώμο γίνονται ισοτονικές βαθμιαία πιο δυναμικές με την χρήση θεραπευτικού ιμάντα. Δεν παραλήπουμε ασκήσεις για την ωμοπλατοθωρακική περιοχή.

Σύμμαχός μας στην αξιολόγηση και ενδυνάμωση των μυών του ώμου είναι το ισοκινητικό δυναμόμετρο (Cybex 6000) μας δίνει το πλεονέκτημα να δουλέψουμε, σε διάφορες γωνιακές ταχύτητες (60°/sec έως 300°) και διάφορες μυικές ομάδες (έσω-έξω στροφή, απαγωγή- προσαγωγή), έχοντας πλήρη εκτίμηση της εικόνας του ώμου του ασθενούς μας.

Η κινητοποίηση των αρθρώσεων του ώμου γίνεται βαθμού 3ου και 4ου με σκοπό το πλήρες εύρος κίνησης.

Στάδιο επανένταξης (επιστροφή στην δραστηριότητα)

Για να περάσουμε στο στάδιο της επανένταξης θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τα εξής κριτήρια:

 • Απουσία πόνου.
 • Πλήρες εύρος κίνησης του ώμου.
 • Ισοκινητικός έλεγχος  (ισορροπία δύναμης στις μυικές ομάδες του ώμου).

Τότε μπορούμε να εντάξουμε τον ασθενή/ αθλητή μας σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που να προσομοιάζει με τις πραγματικές κινήσεις των καθημερινών/ αθλητικών δραστηριοτήτων .

Στην Βιοανάταξη μπορούμε να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα του ώμου σας, γιατί έχουμε την γνώση και τα μέσα να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο τα τωρινά συμπτώματα σας, αλλά και την ουσιαστική αιτία της δυσλειτουργίας του ώμου σας. Η αξιολόγηση του ώμου σας από τους θεραπευτές μας και στην συνέχεια η πραγματοποίηση ενός ατομικού προγράμματος αποκατάστασης σχεδιασμένο για εσάς με την δική σας θετική συμμετοχή, θα μπορούσε να δώσει τέλος στα προβλήματα του ώμου σας και να σας χαρίσει την πολυπόθητη λειτουργική ανεξαρτησία.

 

Βιβλιογραφία

 • J Exerc Rehabil. 2014 Feb 28;10(1):35-44. doi: 10.12965/jer.140087. eCollection 2014.A 12-week rehabilitation program improves body composition, pain sensation, and internal/external torques of baseball pitchers with shoulder impingement symptom.Cha JY1, Kim JH2, Hong J2, Choi YT2, Kim MH2, Cho JH2, Ko IG2, Jee YS2.
 • Disabil Rehabil.2014 Feb 28.Epub ahead of print.The therapeutic role of motor imagery on the functional rehabilitation of a stage II shoulder impingement syndrome.Hoyek N1, Di Rienzo F, Collet C, Hoyek F, Guillot A.
 • HSS J. 2013 Feb;9(1):2-5. doi: 10.1007/s11420-012-9316-6. Epub 2013 Jan 5.Predictors of success of corticosteroid injection for the management of rotator cuff disease.Contreras F1, Brown HC2, Marx RG2.
 • J Phys Ther Sci. 2013 Nov;25(11):1359-62. doi: 10.1589/jpts.25.1359. Epub 2013 Dec 11.Effects of shoulder stabilization exercise on pain and functional recovery of shoulder impingement syndrome patients.Park SI1, Choi YK1, Lee JH2, Kim YM3.
 • Int J Sports Phys Ther. 2013 Dec;8(6):800-10.Clinical effectiveness of kinesiological taping on pain and pain-free shoulder range of motion in patients with shoulder impingement syndrome: a randomized, double blinded, placebo-controlled trial.Shakeri H1, Keshavarz R1, Arab AM1, Ebrahimi I2.
 • J Phys Ther Sci. 2013 Sep;25(9):1151-4. doi: 10.1589/jpts.25.1151. Epub 2013 Oct 20.Comparision of ultrasound therapy of various durations in the treatment of subacromial impingement syndrome.Yildirim MA1, Ones K, Celik EC.
 • J Back Musculoskelet Rehabil. 2013 Jan 1;26(3):227-42. doi: 10.3233/BMR-130373.Functional thoracic hyperkyphosis model for chronic subacromial impingement syndrome: an insight on evidence based “treat the cause” concept–a case study and literature review.Nagarajan M1, Vijayakumar P.
 • Man Ther. 2014 Feb;19(1):18-24. doi: 10.1016/j.math.2013.05.007. Epub 2013 Jun 20.The addition of cervical unilateral posterior-anterior mobilisation in the treatment of patients with shoulder impingement syndrome: a randomised clinical trial.Cook C1, Learman K2, Houghton S3, Showalter C4, O’Halloran B5.
 • Acta Orthop Traumatol Turc. 2013;47(2):104-10.Does Kinesio taping in addition to exercise therapy improve the outcomes in subacromial impingement syndrome? A randomized, double-blind, controlled clinical trial.Şimşek HH1, Balki S, Keklik SS, Öztürk H, Elden H.
 • J Bodyw Mov Ther. 2013 Apr;17(2):212-8. doi: 10.1016/j.jbmt.2012.07.004. Epub 2012 Aug 4.Shoulder functionality after manual therapy in subjects with shoulder impingement syndrome: a case series.Heredia-Rizo AM1, López-Hervás A, Herrera-Monge P, Gutiérrez-Leonard A, Piña-Pozo F.
 • Clin J Pain. 2013 Jun;29(6):478-86. doi: 10.1097/AJP.0b013e3182652d65.Bilateral myofascial trigger points and pressure pain thresholds in the shoulder muscles in patients with unilateral shoulder impingement syndrome: a blinded, controlled study.Alburquerque-Sendín F1, Camargo PR, Vieira A, Salvini TF.
 • J Electromyogr Kinesiol. 2013 Feb;23(1):267-74. doi: 10.1016/j.jelekin.2012.09.007. Epub 2012 Nov 2.
 • EMG biofeedback effectiveness to alter muscle activity pattern and scapular kinematics in subjects with and without shoulder impingement.Huang HY1, Lin JJ, Guo YL, Wang WT, Chen YJ.
 • J Man Manip Ther. 2011 Nov;19(4):201-11. doi: 10.1179/106698111X13129729551985.Clinical presentation and manual therapy for upper quadrant musculoskeletal conditions.Isabel de-la-LlaveRincón A1, Puentedura EJ, Fernández-de-Las-Peñas C.
 • J Shoulder Elbow Surg. 2013 Apr;22(4):e11-9. doi: 10.1016/j.jse.2012.06.010. Epub 2012 Sep 1.Motor control retraining exercises for shoulder impingement: effects on function, muscle activation, and biomechanics in young adults.Worsley P1, Warner M, Mottram S, Gadola S, Veeger HE, Hermens H, Morrissey D, Little P, Cooper C, Carr A, Stokes M.
 • J Manipulative Physiol Ther. 2012 Jul;35(6):454-63. doi: 10.1016/j.jmpt.2012.07.006. Epub 2012 Aug 24.Mobilization with movement and kinesiotaping compared with a supervised exercise program for painful shoulder: results of a clinical trial.
 • Djordjevic OC 1, Vukicevic D, Katunac L, Jovic S.
 • Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013 Feb;17(3):370-4.The relationship between shoulder impingement syndrome and sleep quality.Tekeoglu I 1, Ediz L, Hiz O, Toprak M, Yazmalar L, Karaaslan G.