Αυχενική Κεφαλαλγία

Αυχενική Κεφαλαλγία

Η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) είναι η συχνότερη νευρολογική πάθηση και ένα από τα συχνότερα σύνδρομα χρόνιου πόνου. Προσβάλλει τουλάχιστον ένα στα δέκα άτομα, είναι πιο συχνή στις γυναίκες και η κορύφωση της επίπτωσής της είναι ανάμεσα στα 20 και 50 χρόνια.

Είχε παρατηρηθεί ότι οι μύες, οι αρθρώσεις, οι σύνδεσμοι, η σκληρά μήνιγγα (χιτώνας συνδετικού ιστού) του νωτιαίου μυελού και τμήματος του εδάφους της κρανιακής κοιλότητας, καθώς και η σπονδυλική αρτηρία, που εννευρώνονται από τα Α1-Α3 σπονδυλικά νεύρα μπορούν να προκαλέσουν κεφαλαλγία.

Οι συχνότερες κεφαλαλγίες είναι οι ακόλουθες:

  1. Κεφαλαλγία τάσης
  2. Ημικρανία
  3. Αυχενική κεφαλαλγία
  4. Κεφαλαλγία λόγω όγκου στον εγκέφαλο
  5. Μετατραυματικές κεφαλαλγίες
  6. Οδοντικές ή οφθαλμικές κεφαλαλγίες.

Αιτιολογία κεφαλαλγίας

Η  αιτιολογία  των  κεφαλαλγιών χωρίζεται σε τρείς παράγοντες, το μυογενή, τον αγγειακό και το ψυχογενή παράγων.

Ο μυογενής οφείλεται στο ότι πολύ συχνά στους περικρανιακούς µυς, στους µυς του αυχένα και της ράχης, υπάρχουν ευαίσθητα ενδοµυϊκά σηµεία επώδυνα στην πίεση, τα trigger points, τα οποία δηµιουργούνται λόγω καταπόνησης των µυών, τάσης, υπερφόρτισης τους από κακή στάση του σώµατος στην εργασία, στον ύπνο, ή λόγω ύπαρξης ανατοµικού προβλήµατος (π.χ. σκολίωση, αρθριτική βλάβη στον αυχένα).

Οι αγγειακοί πονοκέφαλοι προκαλούνται από προσωρινές αλλαγές της διαμέτρου των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και το κρανίο. Η ημικρανία είναι ο κλασικός αγγειακός πονοκέφαλος, καθώς επίσης και ο πονοκέφαλος μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Τέλος, το λεγόµενο «ψυχοσωµατικό» stress λόγω του τρόπου ζωής, της έλλειψης άσκησης κ.α. συνήθως συµµετέχει στη δηµιουργία της κεφαλαλγίας. Χαρακτηριστικό των χρόνιων κεφαλαλγιών είναι οι υποτροπές, η δυσκολία στην θεραπευτική τους αντιµετώπιση, η κατάχρηση φαρµακευτικών ουσιών, παυσίπονων, αγχολυτικών και άλλων. Η κεφαλαλγία, που βιώνει ο ασθενής οφείλεται στην προσβολή ενδοκρανιακών σχηµατισµών που είναι ευαίσθητοι στον πόνο,(φλεβώδεις κόλποι, κρανιακά νεύρα, αρτηριακό δίκτυο κ.α.), µπορεί να αποτελεί σύµπτωµα µιας πολύ σοβαρής κατάστασης και να είναι έκφραση κάποιας πάθησης.

Συχνότητα κεφαλαλγίας

Το 85% του πληθυσμού θα παρουσιάσει κάποιο επεισόδιο κεφαλαλγίας μέσα σε ένα χρόνο ενώ η ημικρανία αποτελεί το 15% -20% των περιπτώσεων.

Αυχενική Κεφαλαλγία

Η αυχενική κεφαλαλγία είναι ο μονομερής πόνος στο κεφάλι ο οποίος οφείλεται σε δυσλειτουργία της περιοχής του αυχένα και αποτελεί τον πιο συνηθισμένο πονοκέφαλο. Χαρακτηρίζεται από αμβλύ πόνο που συνοδεύεται με περιορισμό στο εύρος κίνησης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.  Παράγοντες που τον επηρεάζουν είναι η κακή στάση του σώματος, ο καθιστικός τρόπος ζωής, τραυματισμοί στον αυχένα, κακή εργονομία στο χώρο εργασίας ή στη χρήση υπολογιστή και κινητού.

Ο Αυχένας μαςdi-cspine-lateral250-copy

Ο αυχένας μας αποτελείται από 7 οστά τους αποκαλούμενους σπονδύλους . Κάθε σπόνδυλος ενώνεται με τον ανώτερο του και τον κατώτερο του με δυο αρθρώσεις : τις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις (facets) που βρίσκονται στο πίσω τμήμα των σπονδύλων αριστερά και δεξιά και τον μεσοσπονδύλιο δίσκο κεντρικά. Κατά τη διάρκεια κινήσεων ή κατά τη διάρκεια στάσης της σπονδυλικής στήλης, συμπιεστικά ή διατατικά φορτία επηρεάζουν τις αρθρώσεις , τους συνδέσμους , τους μυς και τα νεύρα της περιοχής. Αυτό μπορεί να τραυματίσει αυτούς τους ιστούς αν οι δυνάμεις που ασκούνται είναι πέρα από τα όρια αντοχής τους. Οι περισσότεροι από τους παραπάνω ιστούς όταν δυσλειτουργούν αντανακλούν πόνο σε γειτονικές δομές όπως το κεφάλι. Για παράδειγμα η άνω μοίρα του τραπεζοειδή μπορεί να αντανακλά πόνο στους κροτάφους (ημικρανία) χωρίς να συμβαίνει κάτι ανησυχητικό. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τον αυχενογενή πονοκέφαλο.   

Συμπτώματα Του Αυχενικού Πονοκεφάλου

Οι ασθενείς με αυχενικό πονοκέφαλο συνήθως βιώνουν μια βαθμιαίας αυξανομένης σε ένταση ενόχληση κατά την διάρκεια μιας δραστηριότητας η οποία τον προκαλεί. Ωστόσο είναι συνηθισμένο να υπάρχει πονος και δυσκινησία μετά από την δραστηριότητα που τον προκάλεσε όπως και στα πρώτα βήματα της επόμενης μέρας . Ο συγκεκριμένος πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει μέρες , εβδομάδες ή ακόμα και μήνες . Πονος, μουδιάσματα , βελονισμοί μπορεί να υπάρχουν πίσω στην πλάτη, τους βραχίονες και τα χέρια ( λιγότερο συνηθισμένο ) . Περιστασιακά οι ασθενείς με αυχενογενή πονοκέφαλο έχουν και άλλα συμπτώματα όπως : ναυτία, ζαλάδα, εμβοή, μειωμένη συγκέντρωση, ανικανότητα να λειτουργήσουν και κατάθλιψη. Τα συμπτώματα αυξάνουν κατά την κίνηση του αυχένα αλλά και κατά την πολύωρη στάση (π.χ. εργασία γραφείου). Ευαισθησία στην ψηλάφηση των μυών στην βάση της κεφαλής υπάρχει λόγω των σφιχτών μυών της περιοχής.

headache1-copyheadache2-copyheadache3-copy

 

Παράγοντες ανάπτυξης αυχενογενή πονοκέφαλου

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες ανάπτυξης αυχενικής κεφαλαλγίας οι οποίοι πρέπει να αξιολογηθούν και να διορθωθούν:

  • Λανθασμένη στάση   
  • Σφιχτοί μύες αυχένα
  • Μυϊκές ανισορροπίες
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Τραυματισμοί
  • Ακατάλυτο μαξιλάρι στον ύπνο
  • Άγχος
  • Καθιστική ζωή

fortia-amssΘεραπεία

Η φαρμακευτική αγωγή που αφορά σε αναλγητικά φαίνεται να είναι σημαντική βοήθεια για τη προσωρινή ανακούφιση του ασθενή.

Η εξειδικευμένη και στοχευμένη φυσιοθεραπεία φαίνεται να είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας. Οι στόχοι της φυσιοθεραπείας είναι :

α) Να λυθούν τα trigger points ( μυϊκοί σπασμοί) στους μύς που έχουν αναπτυχθεί. Η εφαρμογή του κρουστικού υπερήχου έχει σημαντική δράση στην λύση των  trigger points, σημεία με πολύ μεγάλη ευαισθησία που μπορούν να δώσουν και αντανακλαστικό πόνο. Το πρωτοποριακό Hilterapia επίσης, μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα, διότι έχει ισχυρή δράση ενάντια στον πόνο με την τοπική εφαρμογή του. Επιπλέον μας βοηθά ουσιαστικά στην επούλωση των τραυματισμένων ιστών λόγω της μεγάλης διεισδυτικότητας του μέσα σε αυτούς. Η αναγνώριση , ψηλάφηση και θεραπεία των trigger points (μυϊκών σπασμών) απαιτεί μεγάλη εμπειρία , εξειδίκευση και άριστη γνώση από το φυσιοθεραπευτή.

β) Να αποκατασταθεί η κινητικότητα της αυχενικής μοίρας η οποία επηρεάζεται, με  θεραπευτικές τεχνικές manual therapy.

γ) Να αυξηθεί η δύναμη των μυών που έχουν προσβληθεί, με ασκήσεις βελτίωσης της στάσης του σώματος καθώς και βελτίωση της ελαστικότητας των μυών του αυχένα. Η τεχνική στεγνής βελόνας, η ηλεκτροθεραπεία (TENS) και η χρήση ταινιών υποστήριξης κίνησης kinesiotape είναι αποτελεσματικές  στην χαλάρωση και σταδιακή αύξηση ελαστικότητας των μυών της αυχενικής μοίρας.

δ) Να αποκατασταθεί η νευρομυϊκή συναρμογή.

ε) Να υπάρξει εργονομική εκπαίδευση και παρέμβαση στη καθημερινότητα του ασθενή. Μπορούμε να εντάξουμε τον ασθενή μας σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που να προσομοιάζει με τις πραγματικές κινήσεις των καθημερινών/ αθλητικών δραστηριοτήτων.

στ) Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση και οι τεχνικές μαλακών μορίων (θεραπευτική μάλαξη) είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές μορφές θεραπείας.

Στην Βιοανάταξη μπορούμε να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα του πονοκεφάλου σας, γιατί έχουμε την γνώση και τα μέσα να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο τα τωρινά συμπτώματα σας, αλλά και την ουσιαστική αιτία της δυσλειτουργίας του αυχένα σας. Η αξιολόγηση του αυχένα σας από τους θεραπευτές μας και στην συνέχεια η πραγματοποίηση ενός ατομικού προγράμματος αποκατάστασης σχεδιασμένο για εσάς με την δική σας θετική συμμετοχή, θα μπορούσε να δώσει τέλος στα προβλήματα σας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Sjaastad O. Saunte C. Hovdal H. et al. Cervicogenic headache: a hypothesis. Cephalalgia 1983;3:249-256
  • Tsang I. Pain in the neck. CMAJ. 2001; 164 (8): 1182-7
  • Sjaastad O, Fredriksen TA, Pfaffenrath V: Cervicogenic headache: diagnostic criteria, Headache 1998; 38:442-9.
  • Trevor-Jones R: Osteoarthritis of the paravertebral joints of the second and third cervical vertebrae as a cause of occipital headache, S Afr Med J 1964; 38:392-6.
  • Bogduk N: Cervical causes of headache, Cephalalgia 1989; 9:172-7.
  • Χρυσάγη Μαρκέλλα-Αρετή «Κεφαλαλγίες και βελονισµός» 2009.
Scroll to Top